Boottochten over het Lago Maggiore

Over het Lago Maggiore kunt u prachtige boottochten maken. Vlak bij de haven van Luino kunt u gratis uw auto parkeren. Lekker een dagje weg naar Isola Bella of naar Locarno? Met de veerpont maakt u er een prachtige dag van.

Op een heldere dag, een zogenaamde “Monte Rosa dag” met de mooiste uitzichten kunt u prachtige boottochten maken. De eilanden Pescatori en Isola Bella zijn een beetje Volendam-achtig wat de sfeer betreft. Deze tocht wordt in het seizoen vele malen georganiseerd door de leiding van ons dorp. Men vertrekt dan erg vroeg. Met een busje naar Laveno en gaat u daar per boot. Meestal wordt er koffie gedronken op Isola Pescatori en er is een warme lunch op Isola Bella.

De eilanden liggen in het mooiste gedeelte van het Lago Maggiore, in de driehoek Pallanza-Baveno-Stresa. De oorspronkelijke kale rotsen zijn voorzien van fraaie bouwwerken en terassen bedekt met van het vasteland aangevoerde aarde. De trapsgewijs oplopende terrassen zijn door tuinachitecten beplant met (vaak subtropische) bloemen, struiken en bomen. De boten vanaf Pallanza, waarheen u ook met de auto kan rijden, varen eerst naar Isola Madre, dan naar Baveno en vervolgens naar Isola Pescatori, Isola Bella, Stresa v.v. 

Ook vanuit Stresa kunt u de boottocht naar de eilanden maken. Naar Pallanza kunt u gaan via de “zuid” door Stresa richting Verbania/Intra en aan het eind van de dag met de pont naar Laveno en terug naar huis.

 

Boottocht naar Locarno

Niet alleen met de auto maar ook per boot kunt u naar Locarno.U ziet dan meer van de dorpjes op de berghellingen. U neemt dan een retour Luino-Locarno met de gewone boot. U kunt dan met de vleugelboot terug. Enige jaren terug was dat een tamelijke dure tocht, maar zover thans bekend liggen de prijzen niet erg hoger. U kunt het even informeren aan de haven, waar u een klein boekje met vertrektijden enz. kunt krijgen. Dit boekje is ook op de receptie ter inzage en ook de Azienda Soggion (VVV in Luino) kan het u verstrekken.

In Locarno gaan we eerst naar boven. De kabelbaan gaat om het kwartier. In tien minuten bent u bij de kerk Madonna del Sasso. Niet alleen is de kerk bezienswaardig, maar u heeft vanaf de kerk een prachtig uitzicht over de stad en over het Lago Maggiore en de hele omgeving. U kunt vandaar met de gondel omhoog naar Gardada op 1350 meter. De gondel vertrekt op het halve en hele uur. Er is bij Gardada een goed restaurant. Hier kunt u beslist wel een paar uur genieten van het uitzicht. Als u wilt, kunt u nog hoger komen. Vanuit Gardada brengt u een stoeltjeslift naar Cimetta Gardada op 1671 meter.


 

Boottocht naar Cannobio

Met de boot naar Cannobio. We wandelen naar Carmine Superiore, een klein dorpje dat in ongeveer drie kwartier te bereiken is. Om een rondwandeling te maken stijgen we naar Viggiona en dalen weer af naar Cannero. Vandaar uit komt u ongeveer in 1,5 uur weer in Cannobio. Het is vanuit Cannero ook mogelijk met de bus of boot naar Cannobio te gaan. Een andere wandeling is naar Orrido di S.Anna. Een wandeling van een klein uur. 2 Kilometer over de weg door Valle Cannobio. Bij de brug rechtsaf naar Traffiume. Voorbij dit dorp is een pad naar de rivier, die daar door een smalle kloof stroomt. Over de kloof is een brug. Het is heel schilderachtig. Met kan daar met een bootje tot aan de waterval varen. Misschien is dit alles te combineren. De boottocht naar Cannobio, het zien van de leuke gekleurde zeiltjes, de markt en een prettige wandeling.

Boottocht naar de Borromeïsche eilanden

Per boot vanuit Luino, Porto Valtravaglia of Laveno naar de Borromeïsche eilanden.
Isola Madre, met z'n botanische tuin
Isola Pescatori, echt een schilderachtig dorp

Boottocht naar Isola Bella, met een paleis omgeven met een schitterend park

Het meest bekende eiland. Het bewoonde gedeelte is niet bezienswaardig. U kunt er te kust en te keur souvenirs kopen. De attracties van dit eiland zijn ook de tuinen met subtropische plantengroei. De lanen met een zeer grote verscheidenheid aan planten en bomen uit alle streken van de wereld. Er zijn sinaasappel en citroenbomen, koffie en theestruiken, cipressen enz. Verder zijn er Magnolia en Lauriergroepen. Van het hoogste terras “Bellavista” is vooral bij zonsondergang het uitzicht prachtig. In het paleis (van maart tot oktober te bezichtigen) zijn veel kunstschatten.

Boottocht naar Isola Pescatori

Een zeer schilderachtig visserseiland. Het is een wereldje op zichzelf. De huisjes staan als het ware op en in elkaar geplakt. Men vindt in Italië nauwelijks een dorp of een stadje met smallere straatjes dan hier.

Boottocht naar Isola Madre

Het grootste en vooral mooiste eiland. Op de terrassen komt de natuur beter tot zijn recht dan op Isola Bella. Langs een granieten trap komt men bij het kasteel, dat tegenwoordig bezichtigd mag worden. De zalen zijn zo ingericht, dat men zich een goed idee kan vormen hoe dit kasteel omstreeks de jaarwisseling werd bewoond. Voor het kasteel staat de dikste palmboom van heel Italië. In april en mei is dit eiland op zijn allermooist en u raakt niet uitgekeken op de kleuren van de bloeiende Azalea’s, Camelia's, Rhododendrons, Mimosa's enz. Er is een interessante botanische tuin en in het voorjaar kunt u mooie foto’s maken van de pronkende goudfazanten en paradijsvogels, die niet schuw zijn. Midden in het park staat een grote ceder, waarin de pauwen tot in het bovenste deel een schuilplaats hebben. Het is een eldorado voor de natuurliefhebber. Daarom moet u Isola Madre niet in groepsverband “doen”.

Terug naar Tips en Trips