Wandeltochten vanaf Villaggio Olandese

Vanaf het park Villaggio Olandese kunt u prachtige wandeltochten maken.
Wilt u direct vanaf uw vakantiehuisje gaan wandelen of wilt u liever eerst een stuk met de auto rijden? Het is allebei mogelijk.

Let wel op dat goed schoeisel eigenlijk een vereiste is en dat bij wandelingen over “paadjes” ook wandelstokken geen overbodige luxe is.

1. Korte wandeling rond Villaggio Olandese ( ± 1 uur)

Volg de autoweg naar beneden naar Germignaga. Een paar honderd meter buiten Villaggio Olandese gaat u bij het bordje "Alla Pineta" rechtsaf het bos in op een goed begaanbaar karrenspoor. Dit pad voert naar een huis. Voor het hek kunt u links­af, vlak langs het hek de weg vervolgen op een veel smaller pad. Na enige tijd is het pad ge­markeerd met zwart-rode banden (zoals die ook voor wegomleggingen worden gebruikt), die om boomstammen zijn gewikkeld. Het pad kronkelt een eind door het bos. Bij de T-split­sing gaat u linksaf. Bij de vol­gende T-split­sing gaat u weer linksaf. Bij de derde T-splitsing gaat u rechtsaf. U loopt na enige tijd langs een paar huizen en bereikt tenslotte de asfaltweg. Hier gaat u rechtsaf, terug naar het Villaggio.

2. Germignaga-één (ongeveer drie kwartier heen en idem terug)

Natuurlijk kunt u langs de autoweg te voet naar Germignaga gaan. Dat is aardig omdat je lopend veel meer ziet dan met de auto. Nog leuker is om even voor het groene appartementen gebouw "Euro­ville" scherp linksaf te slaan en direkt na enige tientallen meters na een nieuw huis weer rechtaf. Deze sterk dalende weg steeds blijven volgen tot hij uitkomt bij de beek, waar de weg overgaat in een smal voetpad boven de beekbed­ding. Dit voetpad komt uit op de bovenweg in Germignaga, die ook langs de school loopt. Als u de autoweg oversteekt en de ri­vier blijft volgen tot u niet verder kunt door een garage, vindt u rechtsaf in het dorp een kof­fie-ijsterrasje en verderop de kerk en winkels. Eenmaal bij het meer gekomen vind u een speeltuin en een strandje, waar het met kinderen goed toeven is.

3. Rondwandeling Roggiano (ongeveer 2½ uur, asfaltwegen)

Langs het D terrein naar de T-splitsing met het bord Brezzo di Bredero. Ga de andere kant op, dus linksaf naar Roggiano. Roggiano heeft nauwe straatjes en een openbare wasplaats. Op de hoofdweg naar Varese gaat u linksaf en vervolgt uw weg naar Germignaga en bij de "rode fabriek" weer via de autoweg terug naar ons dorp, Vil­laggio Olandese.

4. Germignaga-twee (zeer fraaie wandeling, ruim één uur heen en idem terug, voor mensen die goed ter been zijn)

Bij de kruising naar de receptie het AB terrein op. De weg naar beneden volgen. Bij huisje A 1 linksaf de pijl volgen van het bord: Localita, Lantis, Vaira

De weg naar beneden blijven volgen tot de T-splitsing, waar u weer de pijl van hetzelfde bord naar rechts volgt. Bij de driesprong niet afslaan Lantis I of Lantis II, maar rechtdoor.

Aan het eind van de weg, direct voorbij huis­nr. 30 rechtsaf slaan, een smalle stenen trap af die direct tegen het huis aan ligt. De trap gaat even later over in een smal rolstenenpad, dat zo nu en dan wordt afgewisseld met treden. Een eind weegs beneden gekomen bij de soms droge beek gaat u rechtsaf. Kruis de beek even later met een paar grote stenen over een duikertje en bereik tien meter verder een riviertje met betonnen bruggetje met leuning. Ga het bruggetje niet over, maar ga voor de brug rechtsaf. Dit pad loopt eerst langs de rivier en later door het bos. Als het pad terug buigt naar de rivier kunt u de ri­vier, steenstappend, over steken.

Ongeveer 300 meter verder vindt u een tweede steenstap, min of meer verscholen rechts van de weg. Let op de rood-witte streep op een dode boom aan de rechterkant van de weg. Een smal half overwoekerd, maar kort pad voert naar de tweede steenstap, te herkennen aan de houten treden ter weerszijden van de rivieroever.

Nadat u de overkant al of niet droogvoets hebt bereikt, het pad vervolgen tot bij de splitsing. Ga daar linksaf en steenstap voor de derde keer het riviertje over. Als u even later voor de vierde keer het riviertje kruist kunt u de overkant droog­voets via een houten bruggetje berei­ken.

Na het bruggetje linksaf. Dit voetpad komt uit op de bovenweg in Germignaga, die ook langs de school loopt. Als u de autoweg oversteekt en de ri­vier blijft volgen tot u niet verder kunt door een garage, vindt u rechtsaf in het dorp, een kof­fie-ijsterrasje. Of u volgt het bordje Muni­cipio (stadhuis), waartegenover een prima café is.

5. Terug van Germignaga naar het Villaggio (ongeveer één uur)

U kunt natuurlijk hetzelfde pad terug kiezen. Voor een alterna­tieve terugweg steekt u eerst de autoweg weer over en volgt een tijdje de bovenweg van Germignaga, langs de rivier, tot u na enige huizen een karrespoor omhoog inslaat. Na enig klimwerk volgt (vlak na twee goederen­liftjes) een splitsing. De spijtoptanten kunnen hier rechtsaf naar beneden en bereiken dan het houten bruggetje van de heenweg. Neem echter de bredere weg links en ga bovenaan bij de split­sing rechtsaf. De volgende splitsing weer rech­tsaf voert naar een bocht met een oude boer­derij. Ga langs de boerderij. Aan het eind gaat, links naast de boerderij, een stenen trap om­hoog naar een weidje met een schitterend uitzicht over het meer.

Keer het meer de rug toe en wandel naar het andere eind van het weiland met hier en daar een paar vruchtbomen. Daar over een smal pad tussen de bomen door naar een weiland achter huizen. Volg het smalle paadje door het gras tot u bij huisnummer 3 weer op de asfaltweg komt. Rechtsaf naar het Villaggio Olandese.

6. Roggiano (bijna 2 uur heen en terug, heen door het bos, terug idem of over een asfaltweg)

Deze wandeling starten op het C-terrein of bij het winkeltje.

U kunt deze wandeling beginnen bij het laatste huisje op het C-terrein, waar u het bospad ingaat. Bij een pad naar links gewoon rechtdoor lopen. Na een kwartiertje, bij de eerste T-splitsing linksaf. Bij de tweede T-splitsing weer linksaf. Dit pad komt na enige tijd het bos uit en u ziet dan u aan uw linkerhand  bouwlanden met een stenen muurtje. U volgt het pad verder tot een woning met Mariabeeldje en huisnummer 19.

U kunt ook starten bij het winkeltje van ons Villaggio Olandese waar u de richting 'Gründeponie" ongeveer 20 meter vol­gt. Vlak vóór de container, rechtsaf het bos in, bij T-splitsing linksaf, daarna tot het onverharde karrenpad, daar rechtsaf. Na ongeveer 10 minuten, bij de T-splitsing min of meer rechtdoor lopen met een vage bocht naar lin­ks. Dit pad komt na enige tijd het bos uit en u ziet dan aan uw linkerhand  bouwlanden met een stenen muurtje. U volgt het pad verder tot een woning met Mariabeeldje en huisnummer 19.

Vanaf huisnummer 19 rechtdoor, deze weg leidt naar het centrum van Roggiano. Even verderop ziet u het kerkje van Roggiano en de be­graafplaats, dat u zeker even moet bekijken. Doorlopend komt u in het eigenlijke dorpje Roggiano.

De dorstige wandelaar kan op het kruispunt in Roggiano linksaf naar beneden lopen tot bij de waterpomp en bushalte, waar een kleine een bar is, met prima koffie. Als u nog niet vermoeid bent kunt u de asfalt­weg naar beneden verder volgen. Deze leidt naar de auto­weg Luino-Varese voor de onder 9 beschreven wan­deling naar Mesenzana en Brisago (nog ruim twee uur).

Wilt u na het bekijken van het dorpje, (al of niet uitgebreid met wandeling 7 en 8) direct terug naar het Villaggio, dan kunt u kiezen tussen:

Dezelfde weg terug langs het kerkje en de be­graafplaats. U passeert weer huis nummer 19. Deze weg voert weer langs lande­rijen en door het bos. Als u recht­door loopt komt u tenslotte bij een boer­derij waar u linksaf naar beneden loopt tot huisje C 01. Linksaf naar het D ter­rein.

De asfaltweg van Roggiano naar het Villaggio Olan­dese. Daartoe gaat u in Roggiano op het eerder genoemde kruispunt rechtsaf. Hal­ver­wege de terugweg vindt u een aardi­ge her­berg. Let op dat u de afslag aan uw rech­terhand naar het Villaggio niet voor­bij loopt. (de Via Alla Pineta bij het bord naar Brezzo di Bede­ro).

7. De waterval van Roggiano (uitbreiding van wandeling 5 of 6 met ongeveer één kwartier, heen en terug)

Als u in Roggiano rechtsaf slaat Via della Froda, in de richting van Brissago, dan vindt u even buiten het dorp een leuke waterval. Deze waterval is maar een paar meter hoog, maar tus­sen de waterval en de weg ligt een grote ondie­pe plas, waar kinderen kunnen spelen. Het is een korte wandeling van ongeveer een halve kilometer en als u met de kinderen rustig loopt bent u er in ongeveer een kwartier.

8. Brissago (nog verdere uitbreiding van de vorige wandelingen)

Als u de verharde weg langs de waterval door­loopt komt u in Brissago. Deze weg is vrij vlak met veel afwisseling. In het voorjaar vindt u veel narcissen en primula's. Er staan koekoeks­bloemen en het ruikt heerlijk naar tijm. Aan het eind van de nieuwe asfaltweg ligt aan de linkerkant een interessant kerkhof. Verder vindt u in Brissago een Pizzeria/bar waar u even op adem kunt komen voordat u teruggaat naar Roggiano.

9. Rondwandeling Roggiano-Mesenzana-Brissago-Roggiano
(2½ uur voor diegenen die de wandeling in Roggiano starten
of 3½  uur als men in het Villaggio Olandese begint)

De onvermoeibare wandelaar bereikt Roggiano in ongeveer drie kwartier als volgt: U start bij het winkeltje van ons Villaggio Olandese waar u de richting 'Gründeponie" ongeveer 20 meter vol­gt. Vlak vóór de container, rechtsaf het bos in, bij T-splitsing linksaf, daarna tot het onverharde karrepad, daar rechtsaf. Na ongeveer 10 minuten, bij de T-splitsing min of meer rechtdoor lopen met een vage bocht naar lin­ks. Dit pad volgen. Na enige tijd ziet u aan uw linkerhand bouwlanden met een stenen muurtje. U volgt het pad verder via de begraafplaats en het kerkje.

U kunt ook per auto naar Roggiano gaan en deze bij de kerk parkeren.

Loop vanaf de kerk rechtdoor tot de asfaltweg, daar linksaf, richting Luino-Varese. Ga steeds naar beneden langs alle bochten tot aan het laatste rechte stukje weg dat haaks op de autoweg Luino-Varese staat. Direct rechts ziet u een hek "Il Ronco" en het nummer 8. U bent dan ongeveer een half uur vanaf Roggiano onderweg.

Na het hek "Il Ronco" rechtsaf, de Via Piano in. Rechtdoor lopen, bruggetje over, langs nieuwbouw huizen, ook als de weg na een paar honderd meter een haakse bocht naar rechts maakt, rechtdoor lopen, de onverharde weg op en vervolgens rechtdoor de wei in,  langs een opslagplaats naar de bosrand toe. In de uiterste zuid-west hoek van de wei (achter een maïsveld) bevindt zich een verscholen pad dat het bos ingaat. Pad volgen, ook als u een beek (meestal droog) moet oversteken. Doorgaan tot een Y-kruising van vrij brede wegen, waar een beek doorheen stroomt. Later in het seizoen is deze beek droog en loopt u door een kei-ige bedding. Rechtsaf, de beek stroomopwaarts ongeveer 10 meter volgen. Inmiddels is de weg uit het bos gekomen en loopt u langs en tussen de velden. Let even op de begroeiing: niet alle­daagse planten, veel kerstroos enz.

Bij de eerste huizen van Mesenzana (boerderij) rechts aanhouden tot de asfaltweg. U komt uit op de Via Umberto de Masanzana tegenover nr. 30. Rechtsaf naar de dorps­kern, waarbij u de naam Via Umber­to de Masanzana nog enige keren tegen komt.

Als u wat wilt drinken moet u bij numer 18 naar links, een smal straatje in dat na een bocht naar een pleintje voert met een bar. Terug naar de Via Umber­to de Masanzana. Rechts van de weg in de dorpskern ligt het gemeentehuis (Municipio). Direct na het gemeen­tehuis rechtsaf langs een steile asfaltweg (Via Torre) omhoog tot u uit­komt bij de kerk (Duo­mo).

Daar kunt u even uitblazen op een van de bank­jes. Het interieur van de kerk is zeer fraai en een bezichtiging waa­rd. Ga daarna langs de "Ro­meinse" toren, rechtsaf langs de autoweg naar Brissago. De toren is helaas gesloten. Deze auto­weg maakt een paar lange slin­gers, die bekort kun­nen worden door afkor­tings­paden te nemen, waar­van het eerste ongeveer 200 metervoorbij de toren en ná de brug omhoog voert. Het pad is eerst verhard, daarna iets links aanhouden en steil door de bosaardbeien omhoog langs een transformator huisje tot aan de asfaltweg. Weer op de autoweg gaat u een kleine 100 meter naar rechts. U steekt dan de autoweg recht over en neemt het volgende afkortingspad, dat hier en daar door weelderige braamstruiken is overwoekerd. Daarna weer op de auto­weg gekomen volgt u deze in de rich­ting St. Michele, tenzij u eerst het dorp in wilt gaan op zoek naar de pizzeria/bar, om even op adem te komen voordat u naar Roggia­no teruggaat. Keer ver­volgens terug naar de autoweg richting St- Mi­chele en Cimi­teria tot u aan uw rech­terhand een grote villa (nummer 16) met een zeer grote tuin ziet lig­gen, met daar weer omheen een wit ge­schil­derd hek. Om deze villa heen rechtsaf komt u bij het kerkhof (Cimi­teria) van Bris­sago (de moeite van het bekij­ken waard­). De asfaltweg langs het kerk­hof leidt terug naar Roggiano.

Van Roggiano kunt u op twee verschillende manieren terug lopen naar het Villaggio Olandese:

Dezelfde weg als de heenweg langs het kerkje en de be­graafplaats. Deze weg voert verder langs lande­rijen en door het bos. Als u recht­door loopt komt u tenslotte bij een boer­derij waar u linksaf naar beneden loopt tot huisje C 01. Linksaf naar het D ter­rein.

Over de asfaltweg die terug voert naar Villaggio Olan­dese. Hal­ver­wege de terugweg vindt u een aardi­ge her­berg. Let op dat u de afslag aan uw rech­terhand naar het Villaggio niet voor­bij loopt. (de Via Alla Pineta bij het bord naar Brezzo di Bede­ro).

10. Brezzo di Bedero en La Canonica -één
(ruim 2 uur, heen door het bos en terug over de asfalt­weg of door het bos)

U kunt dit Romaanse klooster uit de 12e eeuw zien liggen vanaf het terras van de bungalow. Het is ´s avonds verlicht. Loop naar huisje A 1 en volg dan de pijl van het bord: Localita, Lantis, Vaira

De weg naar beneden blijven volgen tot de T-splitsing, waar u weer de pijl van hetzelfde bord naar rechts volgt. Bij de driesprong niet afslaan Lantis I of Lantis II, maar rechtdoor gaan.

Aan het eind van de weg, direct voorbij huis­nr. 30, rechts afslaan, een smalle stenen trap af die direct tegen het huis aan ligt. De trap gaat even later over in een smal rolstenenpad, dat zo nu en dan wordt afgewisseld met treden. Een eindweegs beneden gekomen bij de soms droge beek gaat u rechtsaf. Kruis de beek even later met een paar grote stenen over een duikertje en bereik een riviertje met betonnen bruggetje met leuning.

Ga het bruggetje over en volg het pad omhoog tot u op de oude asfaltweg Bedero-Roggi­ano uitkomt. Hier rechtsaf tot u even later op de smalle hoofdstraat (Via Roma) van Bredero komt. U kunt een cappuccino drinken in de kleine bar rechtsaf door een steegje óf in Hotel Bel­vede­re, dat rechtdoor aan het einde van het dorp aan de grote weg Germignaga-Bedero-Muadino ligt, met uitzicht op het meer. Als u in het dorp één van de verschillende rechterzijwegen neemt, komt u bij het klooster "la Canonica" met de oude kerk, van waaruit u een mooi uit­zicht heeft op het Villaggio Olandese. Neemt u na een bezoek aan dit complex de weg richting Lago Maggiore dan komt u uit bij het hotel Belvede­re.

Keer terug naar de hoofdstraat (Via Roma), ga daar rechtsaf, de Via Pianezza, en dan de oude weg naar Roggiano (Via Roggiano). Deze as­falt­weg voert eerst naar beneden over een brugge­tje. Daarna kunt u kiezen:

Kronke­lend over de asfaltweg omhoog tot u uitein­delijk weer bij de Via Alla Pineta en het bordje Vil­laggio Olandese, links­af kunt slaan, terug naar ons dorp.

Aardiger en zeker sneller is het om na het bruggetje de derde weg links te nemen (ongeveer 50 meter voorbij de brug). Het is een steenslag pad met hek die wel­dra als asfaltweg omhoog voert naar een huis met bijenkorven. Ga vóór het huis rechtsaf door een zeer smalle beekbedding die steil omhoog voert terug naar ons Villaggio. U komt uit bij huisje G 33. Daar voeren trappen omhoog naar het E terrein en verder naar het D terrein.

Tenslotte kunt u ook de meer comfortabele eerste weg links na het bruggetje nemen. Dat volgt u. Na enige tijd kunt u met een betonnen bruggetje over de rivier. Eenmaal op de asfaltweg gekomen vrijwel direct rechtsaf. U bereikt na enige tijd hetzelfde rolstenen pad waar u eerder in deze wandeling naar beneden gekomen bent. Volg dit omhoog tot de stenen trap, bij huisnummer 30 linksaf, bij splitsing rechtdoor, weg volgen, bij splitsing linksaf, bij AB terrein het Villaggio weer in.

11. Wandeling rond het klooster van Brezzo di Bedero (ruim twee uur)

Bij de kruising naar de receptie het AB terrein op. De weg naar beneden volgen. Bij huisje A 1 linksaf de pijl volgen van het bord: Localita, Lantis, Vaira.

De weg naar beneden blijven volgen tot de T-splitsing, waar u weer de pijl van hetzelfde bord naar rechts volgt. Bij de driesprong niet afslaan Lantis I of Lantis II, maar rechtdoor.

Aan het eind van de weg, direct voorbij huis­nr. 30 rechts afslaan, een smalle stenen trap af die direct tegen het huis aan ligt. De trap gaat even later over in een smal rolstenenpad, dat zo nu en dan wordt afgewisseld met treden. Een eindweegs beneden gekomen bij de soms droge beek gaat u rechtsaf. Kruis de beek even later met een paar grote stenen over een duikertje en bereik een riviertje met betonnen bruggetje met leuning. Ga het bruggetje over. Het pad wordt breder en kruist uiteindelijk een asfaltweg naar Brezzo di Bedero. Rechtsaf.

Waar deze asfaltweg (Via Crocetta) op een ande­re asfaltweg uitkomt gaat u rechtsaf (Via Vig­nazzi, Sentiero 3V). U bent nu in Brezzo di Bedero. Volg de "Sentiero 3V pijlen" tot u over de Via Canonica bij het klooster komt. Aan de andere kant, bij de kloosterkeitjes-uitgang gaat u onge­veer 100 meter naar rechts. In de bocht van de weg bij bord "….Se amate la natura…." linksaf over het karrenspoor. Waar, na onge­veer 100 meter, dit brede pad scherp naar rechts gaat, rechtdoor een geitenpaadje volgen. Bij de splitsing, een paar honderd meter verder, houdt u links aan. Blijf het pad volgen. Links ziet u onderweg uitgangen van onderaardse gewelven. Aan de rechterkant een vervallen huisje en even verderop heeft u een  prachtig uitzicht over het meer. Uiteindelijk bereikt u de Via Sirpo, een steenslagpad. Bij de asfaltweg gekomen linksaf omhoog. Langs de Via de Monte Grappa komt u terug bij het klooster.

Kies dezelfde weg terug naar het Villaggio, of ga via Germignaga terug, zoals beschreven in wandeling 12.

12. Van Brezzo di Bedero naar Germignaga
(uit­breiding van wandeling 11)

Keer terug naar het punt waar u in Brezzo be­gon: het kruispunt van de Via Canonica met de Via Vignazzia. Volg de Via Vignazzi (later Pianezza geheten) ongeveer 150 meter tot een bocht naar links. Na weer onge­veer 100 meter komt u op een asfaltweg. U slaat direct sche­rp rechtsaf een karrespoor in. Dit karrespoor volgen. Het wordt later een drooggevallen beekbedding. Volg dit een tijdje naar beneden tot het iets naar links en omhoog buigt. Op asfalt­weg aangekomen recht­saf naar Germignaga.

13. Casa Spozio en Muceno en uitzichtpunt
(4 uur heen en terug, leuke wandeling over soms dras­sige paden)

 Verlaat bij het D-terrein middels de Via Alla Pineta ons Villaggio Olandese. Bij het kruis­punt met bord "Brezzo di Bedero" gaat u links­af, richting Roggiano. Van hieraf na ongeveer 450 meter gaat u aan het begin van een vlak stuk weg op het hoogste punt van de weg een tamelijk breed pad rechtsaf het bos in.

Op ongeveer 175 meter van de asfaltweg een korte stijging en weer ongeveer 100 meterver­der buigt het pad naar rechts in de richting van het meer, ongeveer parallel aan de asfaltweg waarover u gekomen bent. Als het geregend heeft is het pad wat drassig, en u kruist een paar keer een klein beekje. Ongeveer 500 meter vanaf de bocht naar rechts is er een afslag links omhoog, welke u moet volgen. Blijf dit pad volgen. Ook dit pad heeft een paar drassige gedeelten waar u omheen moet en u ziet een paar grote rotsblokken. U kruist een paar kleine beekjes en het pad gaat steiler om­hoog. Na ongeveer ¾ km ziet u na een scherpe bocht in de weg aan uw rech­terhand een vervallen boerderij liggen, de Casa Spozio, die overigens niet bijzonder interes­sant is.

Vervolg uw weg en sla op de driesprong vlak ná Casa Spozio linksaf. Blijf deze weg volgen tot u op een vijfsprong komt. Neem de brede weg rechtsaf door het bos en naar beneden. Een paar kilometer verder komt u in Muceno. Van daaraf kunt u via dezelfde weg terug of kiezen voor een terugweg over asfaltwegen. Neem in Brezzo di Bedero achtereenvolgens de Via Trieste, Manzoni,  Pianezza en Roggiano. Deze as­falt­weg voert eerst naar beneden over een brugge­tje en dan kronke­lend omhoog tot u bij de Via Alla Pineta en het bordje Villaggio Olandese, links­af kunt slaan, terug naar ons dorp.

14. Rondwandeling door de bossen van Bedero en Germignaga 
(ruim twee uur, heen door de bos­sen, terug over asfaltweg)

Bij huisje A 1 de pijl volgen van het bord: Localita, Lantis, Vaira

De weg naar beneden blijven volgen tot de T-splitsing, waar u weer de pijl van hetzelfde bord naar rechts volgt. Bij de driesprong niet afslaan Lantis I of Lantis II, maar rechtdoor.

Aan het eind van de weg, direct voorbij huis­nr 30 rechtdoor lopen. Trek u daarbij van het hek en het bordje "Verboden toegang" niets aan. Maak op het open terrein een brede bocht naar rechts, naar beneden. Daar gaat een smal paadje naar beneden, het bos in. Na enige tientallen meters buigt het paadje naar links. Blijf het paadje een eind­weegs volgen tot de beek. Deze volgt u een tijdje tot u hem kunt kruisen met een kleine duiker. Ongeveer tien meter ver­der gaat u over een bruggetje met leuning over een rivier­tje. Daar wordt het pad weer breder en kruist uiteindelijk een asfaltweg naar Brezzo di Bedero.

Linksaf, het karrenspoor volgen tot de boerderij. Daar kruist u de rivier met een betonnen brug­getje zonder leuning. Blijf aan de overkant de rivier stroomop­waarts volgen, tot de grote brug. Linksaf terug naar het naar het Villaggio Olandese.

15. Door de bossen terug van Brezzo di Bedero (ongeveer één uur)

Als u vanaf Brezzo terug wilt gaan kunt u na de verkeersbrug over de rivier in de Via Roggiano de asfaltweg omhoog blijven vervolgen tot u na een dozijn haarspeldbochten linksaf de Via Alla Pineta met het bordje Villaggio Olandese in kunt slaan. Als u liever door de bossen omhoog wilt klimmen moet u na de verkeersbrug direct linksaf slaan. Vervolg het smalle pad stroomafwaarts langs het riviertje, totdat u bij de boerderij gekomen met een smal betonnen bruggetje aan de overkant van de rivier kunt komen. Ga aan de andere kant verder over het karrenspoor omhoog tot u op de asfalt­weg komt. Het pad wordt steeds smal­ler. Ga daar rechtsaf naar beneden tot over een bruggetje met leuning en een paar meter verder over een beek. Blijf het pad rechtsaf langs de beek volgen tot het naar boven buigt. Het pad kronkelt door het bos omhoog en komt uit op een weiland, waar u met een grote bocht linksaf buigt. Houdt de afrastering aan de rechterhand. Stap over de slagboom weer op de weg. Volg deze weg tot de T-kruising. Linksaf tot het Villag­gio Olandese.

16. Casa Profarè en Brezzo di Bedero (3½ uur)

Verlaat ons Villaggio Olandese bij het D-terrein middels de Via Alla Pineta. Bij het kruis­punt met bord "Brezzo di Bedero" gaat u links­af, richting Roggiano. Van hieraf na ongeveer 450 meter gaat u aan het begin van een vlak stuk weg op het hoogste punt van de weg een tamelijk breed pad rechtsaf het bos in.

Op ongeveer 175 meter van de asfaltweg een korte stijging en weer ongeveer 100 meterver­der buigt het pad naar rechts in de richting van het meer, ongeveer parallel aan de asfaltweg waarover u gekomen bent. Als het geregend heeft is het pad hier en daar wat drassig, maar door even van het pad af te gaan kunt u er wel lang­s. Hier en daar kruist u een klein beekje. Ongeveer 500 meter vanaf de bocht naar rechts is er een afslag links omhoog, welke u moet volgen. Ook dit pad heeft een paar drassige gedeelten waar u omheen moet en u ziet een paar grote rotsblokken. U kruist twee kleine beekjes en het pad gaat steiler om­hoog. Na ongeveer ¾ km ziet u, na een scherpe bocht in de weg, aan uw rech­terhand een vervallen boerderij liggen, de Casa Spozio, die overigens niet bijzonder interes­sant is.

Vervolg uw weg en ga op de driesprong vlak ná Casa Spozio rechtsaf. Het pad blijft door het bos lopen. Ruim honderd meter verder negeert u het pad linksaf en gaat rechtdoor. Na ongeveer 500 meter vindt u een evenmin erg interessante vervallen woning, de Casa Profarè. Voorbij de Casa Profarè het pad naar beneden volgen. Even later begint een marke­ring van dit pad met rood-witte strepen op stammen van bomen en struiken. Dit pad door het bos blijven volgen tot u na een paar kilometer in het dorp Brezzo di Bedero bent gekomen.

De asfaltweg Via della Pace voert naar beneden. Dit deel van Brezzo wordt geken­merkt door schitterende behui­zingen en prachtige vergezichten op het meer. U daalt verder af tot de Via Europa Unita die ein­digt bij een pleintje met postkantoor en bushalte. De bus gaat naar Germinaga en Luino. Ga bij het postkantoor linksaf, de Via Trieste in, evenwijdig aan de grote weg. Na ongeveer 100 meter, vóór een klein viaduct rechtsaf, de Via della Volta. Tien meter verder voert een trap naar de Bar Primavere, waar men uitste­kende brood­jes (panini) ver­koopt en dito capucini.

Na deze verkwikking terug naar het pleintje en doorlopen tot u rechts de Via Manzoni in kunt slaan. Daarna weer rechtsaf de Via Pianezza. Op de Via Pianezza gekomen langs de kerk en even later kunt u ons Villagio in de verte zien liggen. Bij nummer 14 rechtsaf, de Via Roggi­ano inslaan. Deze as­falt­weg voert eerst naar beneden over een brugge­tje en dan kronke­lend omhoog tot u uitein­delijk weer bij de Via Alla Pineta en het bordje Villaggio Olandese, links­af kunt slaan, terug naar ons dorp.

17. Pian Nave  en Muceno
(De grote berg ten zuiden van het Villaggio Olandese, 1058 m. hoog,
3 uur heen door de bossen en 1½  uur terug over asfaltwegen,
voor goede lopers)

Verlaat bij het D-terrein middels de Via Alla Pineta ons Villaggio Olandese. Bij de T-splitsing gaat u links­af, richting Roggiano. Van hieraf na ongeveer 450 meter op het hoogste punt van de weg een tamelijk breed pad rechts het bos in. Op ongeveer 175 meter van de asfaltweg een korte stijging en weer ongeveer 100 meterver­der buigt het pad naar rechts in de richting van het meer, ongeveer parallel aan de asfaltweg waarover u gekomen bent. Als het geregend heeft is het pad hier en daar wat drassig, maar door even van het pad af te gaan kunt u er wel lang­s. Hier en daar kruist u een klein beekje. Ongeveer 500 meter vanaf de bocht naar rechts is een afslag links omhoog, welke u moet volgen. Ook dit pad heeft een paar drassige gedeelten waar u omheen moet en u ziet een paar grote rotsblokken. U kruist diverse kleine beekjes en het pad gaat steiler om­hoog. Na ongeveer driekwart kilometer ziet u na een scherpe bocht in de weg aan uw rech­terhand een vervallen boerderij liggen, de Casa Spozio, anno 1915. Ongeveer 10 meterverder, op de driesprong rech­tsaf. Het pad blijft door het bos lo­pen.

Na ongeveer 100 meter gaat u linksaf, na 50 m rechts en 20 m verder weer rechts. Na ongeveer 300 mlinks omhoog bij een roodwitte markering met het getal 7 en dan kunt u de weg blijven volgen tot bijna aan de top van de berg. Op het hoogste punt linksaf. De berg heeft twee toppen die vlak bij elkaar liggen. De top is zozeer begroeid dat er helaas weinig uitzicht meer over is, maar de wandeling op zich is de moeite waard.

De snelste weg naar beneden is de steile roodwit gemarkeerde route 13 die start bij een verlaten woning. Eenmaal beneden op het pad gekomen rechtsaf. Bij de bron en het eindpunt van de kabelbaan linksaf naar Muceno. Na een paar honderd meter de gemarkeerde route 14 stijl naar beneden nemen die een aantal malen de asfaltweg kruist.

In Muceno is links een kerkje en rechts een bar en 2 ristorantes.

Vanaf Muceno kunt u in anderhalf uur terug over asfaltwegen. Neem in Brezzo di Bedero achtereenvolgens de Via Trieste, Manzoni,  Pianezza en Roggiano. Deze as­falt­weg voert eerst naar beneden over een brugge­tje en dan kronke­lend omhoog tot u bij de Via Alla Pineta en het bordje Villaggio Olandese, links­af kunt slaan, terug naar ons dorp.

18. San Michele (vervolg op de Pian Nave)

Om in San Michele te komen kunt u eerst de Pian Nave beklimmen zoals in de vorige route beschrijving aangegeven; om vervolgens aan het eind van de steile roodwit gemarkeerde route 13, beneden op het pad gekomen, niet rechts maar linksaf te slaan. U komt dan in het dorp San Michele op 820 meterhoogte.

Minder inspannend is het om met de auto via Brissago naar San Michele te gaan en dan van daar uit naar de Pian Nave te lopen. Als u een lange brede auto heeft zullen de smalle straatjes van Brissago wel problemen geven. U kunt dan beter de rondweg om Brissago nemen.


 

19. Jungletocht  (1½ uur, voor de meer avontuur­lijken)

Tussen de huisjes C 31 en C 32 naar beneden tussen de varens door. Op de grintweg gekomen linksaf. Deze weg komt uit op de asfaltweg naar beneden naar Germignaga. Direkt na de eerste huizen (nr 3 en nr 1) aan de linkerkant van de weg linksaf over een smal paadje dwars door de weide. Dit paadje buigt naar rechts en eindigt op een punt waar u een prachtig uitzicht over het meer heeft. Daal het trappetje af aan uw linkerhand, langs een kippehok. Na het rappetje heeft u de keuze:
rechtsaf, bij de huizen langs over breed grintpad voert terug naar de zojuist ver­la­ten asfaltweg;
of linksaf, wordt een tocht over vrijwel onbe­gaanbare of niet bestaande wegen. Na wat gekronkel over bosaardbeien, bramen en brandnetels en het oversteken van een kleine weide voert het pad naar een inge­storte houten brug. Als voetganger kunt u hier wel overheen. Het pad volgen aan de andere kant van de rivier en later door de rivierbedding. Na ongeveer 30 meterdoor de rivierbedding, bij de stroomsplit­sing, kunt u het beste steil omhoog klau­te­ren de enige tientallen meters hoge rechteroever op. U belandt dan op een bergrichel. Ga linksaf over de richel tot u na een paar honderd meter weer op de asfalt­weg komt. Linksaf. Bij de T-split­sing weer links tot het Villaggio Olande­se.

20. San Martino in Culmine (Een bergtop van 1087 meter hoogte, stevige dagwandeling)

Op deze bergtop staat een monument ter nage­dachtenis van de gevallenen van de laatste wereldoorlog. De moeite waard om te bezichti­gen. U kunt er via een andere route ook met de auto komen.

Langs het D terrein naar de T-splitsing met het bord Brezzo di Bredero. Ga de andere kant op, dus linksaf naar Roggiano. Langs de autoweg van Roggiano naar beneden in de richting autoweg Luino-Varese. Dus steeds naar beneden langs alle bochten tot aan het laatste rechte stukje weg dat haaks op de autoweg Luino-Varese staat. Direct rechts ziet u een hek "Il Ronco" en het nummer 8.

Na het hek "Il Ronco" rechtsaf, de Via Piano in. Rechtdoor lopen, bruggetje over, langs nieuwbouw huizen, ook als de weg na een paar honderd meter een haakse bocht naar rechts maakt, rechtdoor lopen, de onverharde weg op en vervolgens rechtdoor de wei in,  langs een opslagplaats naar de bosrand toe. In de uiterste zuid-west hoek van de wei (achter een maïsveld) bevindt zich een verscholen pad dat het bos ingaat. Pad volgen, ook als u een beek (meestal droog) moet oversteken. Doorgaan tot een Y-kruising van vrij brede wegen, waar een beek doorheen stroomt. Later in het seizoen is deze beek droog en loopt u door een kei-ige bedding. Rechtsaf, de beek stroomopwaarts ongeveer 10 meter volgen. Inmiddels is de weg uit het bos gekomen en loopt u langs en tussen de velden. Let even op de begroeiing: niet alle­daagse planten, veel kerstroos enz.

Bij de eerste huizen van Mesenzana (boerderij) rechts aanhouden tot de asfaltweg. U komt uit op de Via Umberto de Mesanzana tegenover nr. 30.

Midden in Mesenzana rechtsaf over een bruggetje richting Pianezzo. Voorbij het laatste huis gaat een pad steil omhoog. Het beste kunt u daar even vragen naar het pad dat naar San Martino leidt. Het is een weinig belopen pad dat af en toe zeer steil is. Na een paar hon­derd meter komt u uit op een brede grindweg. Hier gaat u rechtsaf en u stijgt langzaam slin­gerend tot aan het kruispunt. Hier kunt u rech­tsaf naar San Michele langs een weinig klimmend of dalend breed pad. Maar u doet beter dit op de terugweg te nemen. Ga liever links af tot u bij een pas komt waar nog wat bunkers staan uit de laatste oorlog. Een paar honderd meter voor u bij de pas komt ziet u aan uw linkerhand zo'n bunker liggen. U kunt daar naar binnen gaan. Gezien de rails die hier liggen moet er zeer zwaar geschut gestaan hebben.

Bij de pas komt u uit op een asfaltweg. Deze weg volgen, rechtsaf en langzaam omhoog. Het is een prachtige wandeling en bij helder weer heeft u een schitterend uitzicht. Verderop stijgt de weg wat meer en gaat slingerend de San Martino op.

Het is een zware tocht die u alleen met helder weer moet doen, want dan kunt u zelfs tot in de Povlakte uitzien.

Terug via San Michele en langs de Pian Nave in omgekeerde richting van de reeds beschreven route.


21. Porto Valtravaglia (dagwandeling)

Een echte "gezinswandeling" is via Brezzo di Bedero richting Laveno. U kunt binnendoor gaan, waarbij u dan door allerlei dorpjes komt die er als het ware volkomen ingeslapen bijliggen en waar u zich een paar eeuwen terug waant.

Op de kaart staat aangegeven dat u ook als wandelaar de weg langs het meer kunt nemen, bij­voorbeeld tot aan Port Valtravaglia. Dat is inmiddels echter een smalle tweebaans autosnelweg geworden en derhalve levensgevaarlijk. Eenmaal in Porto Valtravaglia kunt u wat eten of wat verkoelens drinken op één van die leuke terrasjes om dan binnendoor naar ons dorp terug te keren.

22. De snelste weg naar Brezzo di Bedero
(rondwandeling van ruim een uur voor mensen die goed ter been zijn)

U gaat naar de grens van het G-E terrein. Bij huisnummers G 23, 28, 35 de trapjes af naar beneden. Links van G 33 recht door het bos in. Het pad gaat vrij steil naar beneden tot Villa Engelhardt. Daar gaat u linksaf de asfaltweg op. Loop aan het eind van de weg om het hek heen om op de grote weg Roggiano Brezzo te komen. Linksaf gaat omhoog en terug naar het Villagio. Wij gaan rechtsaf, bruggetje over naar Brezzo di Bedero. Op de T-splitsing rechtsaf Via Pianezza. Volg Sentiero 3V, Via Verde Varesina. Aan het eind rechtsaf Via. Als u op dit kruispunt even linksaf het dorp ingaat vindt u een kleine bar.

U volgt de Via Crocetta langs een aantal huizen met flink blaffende honden. Bij het laatste huis, bij het bordje Sette Termini, links af naar beneden, het bos in. Bij een betonnen bruggetje gekomen kunt u het riviertje weer oversteken. Daarna gelijk rechtsaf. Na ongeveer 20 meter linksaf, een keisteenpad omhoog. Bovenaan dit pad staan een paar huizen, daar gaat u linksaf, op de asfaltweg rechtdoor en vervolgens met de bocht mee tot op de splitsing. Bij nummer 7 linksaf terug naar het Villaggio. 

23. S. Agata ( boottocht en wandeling van 2 uur)

S. Agata ligt aan de overkant van het meer, noordelijk van en hoog boven Cannobio. Met de boot naar Cannobio. Voor de dienstregeling zie de blauwe brochure: Navigazione Lago Maggiore Estate 2006.

In Cannobio kunt u een bezoek brengen aan een fraaie kerk  met een achthoekige koepel (Il Santuario della SS Pieta) met een prachtig altaarstuk van Gaudenzio Ferrari.  Daarna de kustweg opzoeken. Deze volgt u naar het noorden en over de brug van de Cannobio. Een paar honderd meter verder, waar het trottoir aan de bergzijde eindigt, gaat links een pad omhoog, dat u kunt volgen tot S. Agata. In S. Agata bij de kerk heeft u uitzicht op het meer en Luino. Achter de kerk is een eenvoudige osteria.

Na deze opkikker neemt u het voetpad achter de kerk langs naar Traffiume. Loop door het dorp heen tot aan de St. Annakerk, dat gebouwd is op een brug over een woeste bergstroom. Het kerkje uit 1665 met een kapel uit de 8e eeuw, is een bezoek waard. Bij de kerk loopt een pad naar beneden tot de Cannobio bergstroom met een heerlijk strandje. Vanaf het parkeerterrein bij de kerk loopt een smal voetpad langs de kloof tot boven de waterval die schuimend tussen de scherpe rotsen stroomt.  Een tweede brug over de bergstroom stamt uit de Romeinse tijd.

Over de brug terug naar Cannobio via de drukke, beschaduwde provinciale weg of na een halve kilometer over de eerste brug naar links en dan rechtsaf de zonnige Via Madonna. Weer rechtsaf de Casali Masserecci en vervolgens de voetgangers hangbrug over. Rechtsaf, San Rocco, linksaf, de bovenweg die later Antonio Giovanola gaat heten tot aan het meer. U vindt de aanlegsteiger van de veerboot  aan uw linkerhand.

24. Maccagno

U vindt een rustig strandje als u met de boot vanaf Luino naar Maccagno vaart. Vanaf de steiger linksaf tot het strandje. Ook met de auto is het goed te doen.

25. Roggiano en Riviera (fraaie wandeling door bos en open velden,
4½ uur, die u kunt bekorten tot 2 uur door uw auto bij Il Ronco te parkeren)

Als u wel de gehele route wilt lopen start u bij het winkeltje van ons Villaggio Olandese waar u de richting 'Gründeponie" ongeveer 20 meter vol­gt. Vlak vóór de container, rechtsaf het bos in, bij T-splitsing linksaf, daarna tot het onverharde karrepad, daar rechtsaf. Na ongeveer 10 minuten, bij de T-splitsing min of meer rechtdoor lopen met een vage bocht naar lin­ks. Dit pad volgen. Na enige tijd ziet u aan uw linkerhand  bouwlanden met een stenen muurtje. U volgt het pad verder via de begraafplaats en het kerkje. Midden in het dorp Roggiano gekomen (U bent dan ongeveer drie kwartier onderweg), neemt u de autoweg linksaf, richting de autoweg Luino-Varese. Deze autoweg van Roggiano naar beneden in de richting autoweg Luino-Varese. Dus steeds naar beneden volgen langs alle bochten tot aan het laatste rechte stukje weg dat haaks op de autoweg Luino-Varese staat. Direct rechts ziet u een hek "Il Ronco" en het nummer 8. U bent dan ongeveer vijf kwartier onderweg.

Als u met de auto het eerste gedeelte aflegt, rijdt u eerst naar Roggiano. ( bij het D-terrein het Villaggio verlaten, bij de T- kruising linksaf tot Roggiano). In Roggiano linksaf, naar beneden, richting de autoweg Luino-Varese. Vóór de autoweg Luino-Varese vindt u (vlak na het kerkje rechts),  een parkeerterreintje. Even terug lopen tot het hek van “Ïl Ronco”, (nummer 8) .

Na het hek "Il Ronco" rechtsaf (voor de parkeerders vóór het hek linksaf), de Via Piano in. Rechtdoor lopen, bruggetje over, langs nieuwbouw huizen, ook als de weg na een paar honderd meter een haakse bocht naar rechts maakt, rechtdoor lopen, de onverharde weg op en vervolgens rechtdoor de  wei in,  langs een opslagplaats naar de bosrand toe. In de uiterste zuid-west hoek van de wei (achter een maïsveld) bevindt zich een verscholen pad dat het bos ingaat. Pad volgen, ook als u een beek (meestal droog) moet oversteken.

Doorgaan tot een Y-kruising van vrij brede wegen, waar een beek doorheen stroomt. Later in het seizoen is deze beek droog en loopt u door een kei-ige bedding. Rechtsaf, de beek stroomopwaarts ongeveer 10 meter volgen. Inmiddels is de weg uit het bos gekomen en loopt u langs en tussen de velden. Let even op de begroeiing: niet alle­daagse planten, veel kerstroos enz.

Bij de eerste huizen van Mesenzana (boerderij) rechts aanhouden tot de asfaltweg. U komt uit op de Via Umberto de Masanzana tegenover nr. 30. Daar linksaf. Na enige honderden meters rechtsaf een autoweg op die u voor ongeveer 150 meter voor lief moet nemen. Daar scherp linksaf terug buigen en even later een brug over een rivier oversteken. Steeds rechtdoor, met de rivier links van u. (In het voorjaar van 1999 is deze weg in aanbouw). Zo bereikt u het dorpje Riviera dat de moeite waard is om even door te lopen. (Kerkje, waterrad, hooizolders, houten takels en verderop zelfs een speeltuin voor de jeugd).

Na het dorp neemt u de eerste weg links, de Via Brissago. Brug over, rechtsaf. Na ongeveer vijftig meter, voor het monument linksaf, door het veld naar de weg, rechtsaf. Weg volgen tussen de velden door tot u weer bij de autosnelweg bent. Linksaf tot het  punt waar u op de snelweg bent gekomen. Rechtsaf richting Roggiano en het Villaggio. 

26. Viggiona, Trarego en Cannero (vier uur wandelen,
inclusief overtocht en lunch in Viggiona een hele dag)

Met de boot naar Cannobio dat op 200 meterhoogte ligt.

Viggiona ligt op 686 meter hoogte en is bereikbaar over een goed onderhouden muilezelpad. In Cannobio gaat u door een van de smalle straatjes naar de hoofdweg. Linksaf. U volgt de grote straat naar het zuiden tot waar de weg naar Valle Cannobina afslaat. Deze weg in. Na ongeveer 200 metergaat links een weg omhoog en vanaf huisnummer 1 een smallere weg weer links omhoog. (Casali Bagnara). Dit weggetje buigt met een haarspeldbocht terug in de richting van het meer. Even voorbij een kapelletje is een splitsing, waarbij een oude wegwijzer links naar Viggiona, Cheylio en Trarego wijst.

Deze weg omhoog blijven volgen tot u na ongeveer twee uur Viggiona bereikt. Onderweg komt u hoog achter het Preventorio langs, een gebouwencomplex dat goed vanuit het Villaggio  te zien is. De weg gaat voornamelijk door het bos en geeft zo nu en dan prachtige vergezichten. Slechts een kort stuk gaat over asfalt, maar daar ziet u al snel weer een bospad met het bord Trarego-Vigg., dat u inslaat. Halverwege passeert u het grotendeels in puin liggende gehucht Molieggi, alwaar een eenzame kunstenaar zijn fraai geroeste kunstwerken aan de man probeert te brengen en een projectontwikkelaar de bouwvallen met kunst en vliegwerk opknapt met hetzelfde doel. Neem voor het huis van de kunstenaar de stenen boogbrug en vervolg de wandeling tot het 13e eeuwse kerkje met kerkhof van Viggione. Over een kruisweg (waarbij de diverse staties door verschillende families zijn geschonken) komt u in het dorp, dat in een ondiepe kom ligt, waardoor het vanuit het Villaggio nauwelijks te zien is.

Op het dorpsplein in het dorp is naast een jeux de boules-baan een eenvoudig kroegje met een hoog gelegen terras, waar men voor weinig geld een overigens uitstekend maal kan nuttigen. Verderop langs de autoweg zijn nog twee restaurants te vinden. 

U kunt vervolgens langs deze autoweg in ongeveer anderhalf uur afdalen tot Cannero. Maar het is veel leuker om op de autoweg gekomen rechtsaf te slaan, richting Trarego. Na ongeveer een kwartier kunt u een prachtig voetpad naar Trarego nemen, een schattig plaatsje, dat op 776 meter hoogte ligt. Vlak voor het dorp voorbij een groot roze huis linksaf naar beneden, tot Cannero. Of doorlopen tot in het dorp en daar bij de kapel linksaf naar beneden en via zigzagstraatjes naar de Via Cannero. Dit is een geiten paadje. Na ongeveer drie kwartier hebt u de eerste huizen van Cannero bereikt. Cannero is een rustig plaatsje met een rustige weg langs het meer. Van hieruit kunt u terugvaren naar Luino.

27. Caslano (korte wandeling)

Met de auto naar Caslano, even voorbij Ponte Tresa. Vanuit Caslano de Monte Caslano omlopen langs een voetpad. Dit pad loopt bijna geheel langs het meer en de smalle doorvaart bij Lavena naar Ponte Tresa. Een deel van de berg is natuurreservaat. Het laatste deel van de weg is een rustige asfaltweg.

28. Dierentuin in Stresa (dagtocht)

Aan de overkant van het meer is een aardige dierentuin, de Villa Pallavicini. Hij heeft niet zoveel bijzondere dieren, maar wel een prachtige tuin en het is voor kinderen een heerlijke tuin met een grote kinderboerderij, met lama’s, herten en geiten en een speeltuin.

Met de boot van Luino naar Stresa overvaren. U kunt ook vanaf Reno naar Stresa overvaren (na een bezoek aldaar aan het aardige klooster San Catharina).

Vandaar in ongeveer een kwartier naar het zuiden lopen tot de ingang van de tuin, Villa Pallavicini. De tuin is al vanaf de boot te zien. 

29. Diverse strandjes

Langs het hele meer zijn kleinere en grotere strandjes te vinden. Langs de autoweg staan bruine bordjes met het witte opschrift: “Spiaggia Publica”  en daaronder de naam van het strand.

30. Villa Taranto

Deze prachtige botanische tuin is onvergetelijk mooi. De natuurlijke Engelse stijl van het 20 ha grote park is aangepast aan de fraaie Italiaanse decoratiekust. Vijvers, fonteinen, watervallen en kassen zijn aangelegd langs paden die omzoomd zijn met schitterende bomen en heesters. In dit park vindt men een van de grootste exotische plantenverzamelingen van Italië.
U bereikt de tuin met de veerboot naar Intra.

31. Van Pallanza naar Villa Taranto (fraaie makkelijke wandeling over geasfalteerde weg, ¾ uur)

Met de boot van Luino naar Pallanzo. Rechtsaf over de boulevard, langs het stadhuis met zijn indrukwekkende arcade en langs het vrij lompe mausoleum van Luigi Cadorna. Aan de linkerkant van het plein ziet u de hooggelegen kerk van S. Leonardo. De route zoveel mogelijk langs het water vervolgend, komt u langs prachtige oude huizen met fraaie versieringen en dito tuinen. Verderop is de helft van de weg gereserveerd voor één-richting verkeer auto’s. De andere helft is voor fietsers en voetgangers. Met de boot van Villa Taranto terug naar Luino.

32. Cannero-Intra (lange wandeling, 5 uur, inclusief overtocht een hele dag)

Overvaren naar Cannero.

Door een van de smalle straatjes omhoog lopen naar de grote kustweg. Deze weg richting Intra volgen. Een hoge boogbrug over een diep ingesneden riviertje over. Op 100 meter voorbij de brug voert aan de rechterkant van de weg een trap omhoog, die naar Donego en Oggiogno voert. Dit pad volgen naar Donego. Dit is een oud dorpje met gedeeltelijk vervallen huizen. Het pad langs het dorp volgend kont u op een kleine rijweg, die omhoog naar Oggiogno voert. Deze weg naar omlaag volgen door twee ruw uitgehakte tunneltjes tot u in Barne komt, waar ook het asfalt begint.

Na een klein stukje asfalt slaat rechts een wegje af, dat u in moet gaan. Dit wegje loopt ongeveer horizontaal en wordt steeds smaller. Via Rancone komt u in Gonte, het centrum van de gemeente Ogebbio. Door dit plaatsje gaande door leuke smalle straatjes kom  opeens op een pleintje waar auto´s geparkeerd staan die in het dorp geen toegang hebben. Van hier naar Intra moeten we autowegen volgen die door hun hoge ligging een mooi uitzicht bieden.

In Gonte de autoweg omhoog langs een kerkhof. Bij de eerste wegsplitsing links houden en dan steeds evenwijdig aan de meeroever naar het zuiden gaan. In Travallino rechts van de weg een eenvoudig restaurant waar u wat kunt rusten. Na een km een dubbele haarspeldbocht omhoog, die door een smal pad bekort kan worden. We passeren rechts van de weg een nieuw villaggio van allemaal verschillende zomerhuizen. Langs Deccio komen we in Ronco, een deel van de gemeente Ghiffa, met een groot ziekenhuis. Hier niet links de trap af, maar rechtdoor, steeds op ongeveer dezelfde hoogte blijven, langs Frino.

Voor het laatste gedeelte van de weg moeten we bij Sussello kiezen tussen de drukke kustweg als kortste weg, of hier rechts omhoog gaan en over een stijgende maar fraaie weg via Antolina naar Intra.

Van Intra gaan niet veel boten naar Luino. Soms alleen via Villa Taranto. Voor de dienstregeling zie de blauwe brochure: Navigazione Lago Maggiore Estate 2006. Als u de laatste boot naar Luino niet haalt kunt u met de autoveer overvaren naar Laveno. Vanaf het station Laveno- Mombello gaat aan het eind van de middag ongeveer ieder uur een trein naar Luino. Het is ongeveer tien minuten lopen vanaf de aanlegplaats van de pont tot dit station.

33. Agra Wandeling van ruim 2 uur heen en iets korter terug)

Agra ligt op een hoogte van 655 m. U kunt uw auto parkeren in Colmegna, iets ten noorden van Luino, aan het meer. Even vóór de parkeerplaats moet u de weg inslaan richting Agra. Deze smalle asfaltweg kronkelt zich omhoog. Het is een prachtige rustige weg door het bos, langs fraaie huizen en met hier en daar schitterende uitzichten op het meer.

In de buurt van Agra kunt u de weg bekorten door een steil keienpad langs het “Sanctuarium lupera” te kiezen. Ga bij dit piepkleine kerkje over de brug en vervolg uw weg naar Agra.

Agra is een aardig dorp met een pizzeria en een paar kleine kerkjes. Terug dezelfde weg of met een omweg over Dumenza

34. Colmegna

In Luino met de auto naar het noorden tot de laatste rotonde voor de weg naar Fornasette rijden. Daar parkeren. Kies de weg naar Fornasette. Na ongeveer 500 meter linksaf. Dit is een bochtige asfaltweg naar boven “Belvedere”. Aan het eind van de asfaltweg het voetpad vervolgen met de bordjes Colmegna. Het is ongeveer 2 uur lopen naar Colmegna.

 

Terug naar Tips en Trips